Kulinářsko-cestopisný cyklus přibližuje prostřednictvím herce Miroslava Donutila a režiséra George Agathonikiadise srbskou kuchyni a zároveň seznamuje s historií této země i místopisnými zajímavostmi (2022)
Dlouhý popis
Miroslav Donutil se v úvodní sekvenci třetího dílu setkává se slovenským velvyslancem v Srbsku Fedorem Rosochou, který ho seznámí s existencí slovenské dědiny Kovačice v Srbsku. Je to místo, kde snad všichni obyvatelé už tři generace malují. Seznámíme se s malířem Štefanem Margou a malířkou Desankou Petrov Morar, jejichž díla jsou dnes známá snad na všech kontinentech. Po takové umělecké exkurzi člověku vyhládne, a tak se Mirek vrací k nám již známému televiznímu kuchaři Kladičovi, který tentokrát uvaří palačinky po srbsku... Dalším zastavením je návštěva hudebníka profesora Miloše Nikoliče, zabývajícího se byzantskou církevní hudbou a hrajícího na tradiční srbské nástroje - píšťalu frula, kaval a gajdy. Spolu se stolařem Nenadem Miletičem založil unikátní výrobnu těchto nástrojů. Nakonec Mirek s Georgem hodují v restauraci, kde jim předloží tradiční balkánské menu, plné zeleniny a masa. S překvapením zjišťují, že srbská kuchyně není zas až tak pálivá jako třeba ta maďarská...
Kulinářsko-cestopisný cyklus přibližuje prostřednictvím herce Miroslava Donutila a režiséra George Agathonikiadise srbskou kuchyni a zároveň seznamuje s historií této země i místopisnými zajímavostmi (2022)
Stanice ČT1 | Datum Pá. 16.8.2024 | Čas 12.30 - 13.00 | Délka 30 min. | Typ dokument | Specifikace stereo, širokoúhlé vysílání, skryté titulky, HD |
Podobné pořady |