Kulinářsko-cestopisný cyklus přibližuje prostřednictvím herce Miroslava Donutila a režiséra George Agathonikiadise srbskou kuchyni a zároveň seznamuje s historií této země i místopisnými zajímavostmi (2022)
Dlouhý popis
Srbsko má bohatou hudební kulturu s dlouhou tradicí. George navštívil hudebníka Dragana Biševace, výrobce a hráče na tradiční srbský nástroj - gusle, které se vyrábějí výhradně z javorového dřeva. Mirek zatím v Bělehradě navštívil srbské Národní divadlo, kde si povídal s jeho bývalým ředitelem Božidarem Djurovičem. Rozhovor je veden v češtině, protože Djurovič absolvoval svá divadelní studia v Praze a za svého ředitelování uváděl český repertoár a zval k hostování české režiséry. Jako pravý Srb doporučuje klasickou domácí kuchyni - tu vzápětí vaří srbská televizní kulinářská hvězda Nenad Kudič a pozve štáb na džuveč se zeleninou a čerstvým kaprem. Další zastávkou srbského putování je hřebčín Kelebias, ležící na sever od Subotice, blízko maďarských hranic. Chovají zde lipicány a provozují jezdeckou školu. Na sklonku dne se Mirek sejde v restauraci se Slobodanem Rejličem, který v mládí pobýval několik let v Čechách se svým otcem diplomatem. Bohatě povečeří menu s několika chody a oknem při tom pozorují noční Bělehrad, který jako by nikdy nespal... jsme přece na Balkáně.
Kulinářsko-cestopisný cyklus přibližuje prostřednictvím herce Miroslava Donutila a režiséra George Agathonikiadise srbskou kuchyni a zároveň seznamuje s historií této země i místopisnými zajímavostmi (2022)
Stanice ČT1 | Datum Čt. 15.8.2024 | Čas 12.30 - 12.57 | Délka 27 min. | Typ dokument | Specifikace stereo, širokoúhlé vysílání, skryté titulky, HD |
Podobné pořady |