Kulinářsko-cestopisný cyklus ze současného Srbska. Štáb s hercem Miroslavem Donutilem navštěvuje různé kouty Srbska a seznamuje s místní historií, zajímavostmi a především kuchyní. Režie: G. Agathonikiadis
Dlouhý popis
Kulinářsko-cestopisný cyklus ze současného Srbska. Štáb s hercem Miroslavem Donutilem navštěvuje různé kouty Srbska a seznamuje s místní historií, zajímavostmi a především kuchyní. Režie G. Agathonikiadis (Premiéra)
Miroslav Donutil se v úvodní sekvenci třetího dílu setkává se slovenským velvyslancem v Srbsku Fedorem Rosochou, který ho seznámí s existencí slovenské dědiny Kovačice v Srbsku. Je to místo, kde snad všichni obyvatelé už tři generace malují. Seznámíme se s malířem Štefanem Margou a malířkou Desankou Petrov Morar, jejichž díla jsou dnes známá snad na všech kontinentech. Po takové umělecké exkurzi člověku vyhládne, a tak se Mirek vrací k nám již známému televiznímu kuchaři Kladičovi, který tentokrát uvaří palačinky po srbsku... Dalším zastavením je návštěva hudebníka profesora Miloše Nikoliče, zabývajícího se byzantskou církevní hudbou a hrajícího na tradiční srbské nástroje - píšťalu frula, kaval a gajdy. Spolu se stolŘEM Nenadem Miletičem založil unikátní výrobnu těchto nástrojů. Nakonec Mirek s Georgem hodují v restauraci, kde jim předloží tradiční balkánské menu, plné zeleniny a masa. S překvapením zjišťují, že srbská kuchyně není zas až tak pálivá jako třeba maďarská...
Stanice ČT2 | Datum Čt. 22.9.2022 | Čas 21.04 - 21.35 | Délka 31 min. | Typ dokument | Specifikace stereo, širokoúhlé vysílání, skryté titulky, premiéra, HD |
Podobné pořady |