Ostrov s antickou minulostí, pohostinnými obyvateli a kulinářskými specialitami potěší všechny vaše smysly. Objevte tradiční kyperské pokrmy Marileny Joannides, zvláštnosti místního medu a tkanou tvorbu nikóské umělkyně (2018). Režie: G. Agathonikiadis
Dlouhý popis
Nejprve se vydáme do zdejší ostrovní metropole - města Nikósie. Známá kuchařka Marilena Joannides, autorka několika knih o vaření, nás srdečně uvítala ve své kuchyni a bohatě pohostila. Začali jsme salátem s glistridou a skončili sladkostí samali. Od paní Georgii jsme se dozvěděli, proč je kyperský med mnohem hustší než jiné evropské medy a co všechno se dá ze včelích produktů připravit. Navštívili jsme i místní nikóskou umělkyni Julii Astreu, která se už mnoho let věnuje tkaní. Pracuje se starými tradičními tkalcovskými stavy, ale zdaleka se nesnaží jen o pouhé udržení odvěkých tradic. Ráda experimentuje s novými technikami a materiály, jež míchá s těmi po staletí zažitými.
Ostrov s antickou minulostí, pohostinnými obyvateli a kulinářskými specialitami potěší všechny vaše smysly. Objevte tradiční kyperské pokrmy Marileny Joannides, zvláštnosti místního medu a tkanou tvorbu nikóské umělkyně (2018). Režie G. Agathonikiadis
Stanice ČT1 | Datum Čt. 25.7.2024 | Čas 12.30 - 12.55 | Délka 25 min. | Typ zábava | Specifikace stereo, širokoúhlé vysílání, skryté titulky, HD |
Podobné pořady |