Vysoký Atlas.
Gastronomický cestopis o Češích, kteří se vydali žít daleko za hranice své domoviny. V každodenním poznávání místní kultury jim vydatně pomáhají exotické chutě, vůně a barvy. Příběh Terezy z Nižboru, která před několika lety přijela objevovat krásy Maroka. Připravil T. Patay
Dlouhý popis
Gastronomický cestopis o Češích, kteří se vydali žít daleko za hranice své domoviny. V každodenním poznávání místní kultury jim vydatně pomáhají exotické chutě, vůně a barvy. Příběh Terezy z Nižboru, která před několika lety přijela objevovat krásy Maroka. Připravil T. Patay (Premiéra)
Tereza z malé vesničky Nižbor ze Středních Čech přijela do Maroka před osmi lety.
Naši společnou cestu začneme v malebné vesničce pod Toupcalem Aremd. Ráno tu začíná přípravou mléčné polévky Hsoua pro celou rodinu. Přestože jsou pro Vysoký Atlas charakteristické tuhé zimy a v letním období relativní sucho, jeho údolí jsou však úrodná a místní obyvatelé se věnují převážně zemědělství. Ochutnáme tedy tradiční kuskus se spoustou zeleniny. Berbeři ho znají pravděpodobně od 3. století před naším letopočtem a za tu dobu ho místní dotáhli do dokonalosti. Pak si upečeme tradiční chléb, utlučeme máslo a připravíme slavnostní jídlo rfissa, tedy pokrm z pečených holoubat podávaný s čočkou a vejci a určený na významné události, jakou je například narození dítěte. Na trhu zjistíme, že většina jídel se tu točí kolem směsi koření ras-al-hanout. Ta je pro Maročany tím, co je pro Indy kari. Chutná intenzivně kořeněně, vyniká jemná pálivost a lehká kyselost, doplněná o hřejivost hřebíčku a sladkost skořice.
Stanice ČT2 | Datum Pá. 23.9.2022 | Čas 18.26 - 18.55 | Délka 29 min. | Typ dokument | Specifikace stereo, širokoúhlé vysílání, skryté titulky, HD |
Podobné pořady |