Vánoční tradice z Česka i Slovenska (2012). Připravil M. Froyda
Dlouhý popis
Vánoční tradice z Česka i Slovenska (2012). Připravil M. Froyda
Jak se slaví Vánoce na česko-slovenské farmě nedaleko Nymburka?
Než začneme vařit, pohovoří paní Dagmar Havlová o tradicích, které si s sebou do Čech přivezla z rodného Slovenska. Z vody a hladké mouky upečeme pomocí železných kleští oplatky, jež symbolizují svaté přijímání, tělo Ježíšovo. Oplatky se na Štědrý den jedí s česnekem a medem. Česnek je symbolem zdraví - odjakživa je považován za všelék, med zas symbolem plodnosti a hojnosti.
Teplým předkrmem pocházejícím ze Slovenska budou opékance, po másle voňavé, do křehka pečené miniaturní buchtičky z kynutého těsta, které se při podávání zalijí mlékem, posypou mákem a pokapou přepuštěným máslem.
Na štědrovečerní tabuli by neměla chybět rybí polévka. Čirý a zlatistý rybí vývar doplníme restovanou zeleninkou na másle a smaženými rybími kuličkami.
Kapr na černo s ořechovými brambory pak bude hlavním chodem, který může být inspirací i pro vaši slavnostní večeři.
Stanice ČT1 | Datum So. 17.12.2022 | Čas 18.25 - 18.55 | Délka 30 min. | Typ zábava | Specifikace skryté titulky, HD |
Podobné pořady |