Informace o pořadu    Komentáře    Fotogalerie    Opakování / ostatní díly    Podobné pořady    

obrazek
Dokument / Přírodní svět

V pralese.
Kdo hlídá klid beskydských pralesů? Prastaří duchové, nebo stovky druhů chorošů a jiných dřevokazných i symbiotických hub? (2011). Provázejí: A. Goldflam, J. Polášek a H. Deckerová. Režie: P. Jirásek


Dlouhý popis
O některých druzích hub praktický houbař vyrážející s košíkem do lesa vůbec nepřemýšlí, natož aby se v nich vyznal. Tata (A. Goldflan) a kluk (J. Polášek) proto společně s mykoložkou Helenou Deckerovou vyrážejí do původního smíšeného beskydského lesa, aby si udělali pořádek v dřevokazných houbách - zejména v nádherných druzích chorošů.

Patří mezi ně nejen vcelku hojný troudnatec, který na Valašsku od nepaměti lidé využívali nikoliv v gastronomii, ale k výrobě předmětů denní potřeby. Helena Deckerová najde i druhy chorošů daleko vzácnější a nebudou mezi nimi chybět vzácné druhy zapsané na červený seznam. Pochopitelně se však v lesních zákoutích skrývají i houby jedlé - naši průvodci si tak zkompletují svoji sbírku úlovků o ryzce jedlového či o špičku cibulovou. Obdivovat ovšem budou i korálovec jedlový, jehož půvabné plodnice, jak už název napovídá, ze všeho nejvíce připomínají bizarní podmořský svět.

Troudnatec kopytovitý
Nejedlá, přesto velmi známá houba. Vlastně asi jeden z nejčastějších chorošů, které můžeme na listnatých stromech spatřit. Navíc je to choroš, který lidstvo doprovází od pradávna; jak jeho název napovídá, vysušené plodnice se používaly jako troud při zakládání ohně a svoje místo měl i v léčitelství, kdy byl například přikládán na rány a zastavoval krvácení. Na Valašsku se zvláštním způsobem upravoval na tkanině nebo kůži (semiši) podobný materiál, z něhož bylo dále možné vyrábět nejrůznější předměty denní potřeby. Jeho plodnice jsou až 40 cm široké a vzhledově připomínají masivní kopyta. Má velmi tvrdou bělošedou a šedohnědavou kůru a okrově zbarvenou dužninu.

Bondarcevka horská
Vzácná, v trsech na bázi nebo kořenech položivých nebo odumřelých jedlí, někdy i smrků rostoucí parazitická houba. Její plodnice mohou připomenout některé druhy podmořských hub či korálů – mají žlutavou až žlutohnědou barvu a trsy mohou dorůst až půlmetrové velikosti a váhy 6 kg. Celý trs růžicovitě vyrůstá ze společné hlízovité báze. Vzhledem k tomu, že jde o jednu z našich ohrožených hub, setkat se ní můžeme hlavně v původních horských lesích – a i zkušení mykologové pokládají nález mohutně vyvinutých plodnic za malý svátek!

Ryzec lososový
Podobně jako houbaři rozlišují tzv. „pravé hřiby“, hovoří někdy i o „pravých ryzcích“, mezi které řadí zejména ryzec smrkový a borový, avšak patří mezi ně také právě ryzec lososový. Jeho nález bývá vzácnější – roste hlavně ve vyšších polohách pod jedlemi. Vzhledem je ryzci smrkovému a borovému poměrně podobný, roní oranžové mléko, které však oxiduje do hnědavě vínové barvy (stejně jako dužnina a lupeny) a bývá nahořklé, klobouk má oranžovou barvu s jemnou tmavší načervenalou kresbou. Chuťově se svým dvěma bratříkům nevyrovná a je proto lepší jeho nález pouze obdivovat a nechat plodnice v lese. Navíc byl pro svou vzácnost u nás zařazen do Červeného seznamu hub.

Špička cibulová
Sbírat špičku cibulovou by měli jen zkušení houbaři – její plodnice mohou být zaměněny nejen za některé druhy helmovek, ale nezkušenými houbaři i za jedovaté vláknice (i když její vůně ji vždy prozradí). Špička cibulová patří mezi naše větší špičky, roste na tlejícím dřevě buků, vzácně i jiných listnatých stromů a voní výrazně po směsi cibule a česneku. Její okrový až šedohnědý klobouk měří v průměru 2–4 cm, nejprve bývá vyklenutý, později plochý, s malým hrbolkem uprostřed a je umístěn na vrcholu často velice dlouhého, až 20 cm měřícího třeně. Využít se dá v kuchyni jako koření – skvěle doplní zejména chuť hub v polévce.

Korálovec jedlový
Korálovec jedlový, případně korálovec bukový, patří mezi naše nejkrásnější houby. Padlé a odumřelé stromy jsou útesem, z něhož raší jeho větve zakončené splývajícími ostny. Jeho jméno je tak zcela na místě – pokud nám naše fantazie dovolí, zaplňme svět horských lesů mořskou vodou a nechme kolem této houby proplouvat hejna korálových rybek. Překvapivě na laického houbaře může působit informace, že tato vzhledově neobyčejná houba je jedlá – ovšemže jen v mládí, kdy ještě není tuhá. Jenže zatímco korálovec bukový bývá relativně hojný (alespoň v Moravském krasu ho lze na podzim zejména na starých kmenech buků najít bez větších problémů), korálovec jedlový, rostoucí na jedli, občas i na smrku, je přeci jen houba vzácnější, proto její sběr nedoporučujeme – navíc i proto, že je zařazen do Červeného seznamu!


Komentáře k pořadu: 0 napiš první



Stanice
ČT2
Datum
Pá. 17.5.2019
Čas
04.35 - 05.00
Délka
25 min.
Typ
dokument
Specifikace
skryté titulky, HD

Podobne televizni porady

Medvědí rodina a já
(The Bear Family and Me) Léto Kameraman a fotograf Gordon Buchanan se ocitne v nejtěsnějš...
dnes 09.00
NAHRAT
ZDARMA
ČT2
Skotsko, země hor a jezer
(Ecosse, L’) Neopakovatelná atmosféra krajiny, opředené mnoha mýty. Francouzský dokument
dnes 09.50
NAHRAT
ZDARMA
ČT2
České stopy v rostlinné říši Latinské Ameriky
Don Tadeo Putování po stopách Tadeáše Haenkeho - objevitele Viktorie královské (2004). Př...
dnes 13.30
NAHRAT
ZDARMA
ČT2
Podobné pořady
Jestli se ti nelíbí naše nabídka podobných pořadů napiš nám.

Registrace
Přihlášení



Čtvrtek 23. 5. 2019 Svátek má Vladimír
Vyhrávej v casino.cz nebo na vyherni-automaty.cz   Prodávej s Plať-Mobilem.cz