Dobrodružné příběhy o zrodu, historii a moderní současnosti českých potravin. Dozvíme se, jak to bylo s burčákem
Dlouhý popis
Dobrodružné příběhy o zrodu, historii a moderní současnosti českých potravin. Dozvíme se, jak to bylo s burčákem (Premiéra)
Boží dar, třetí série divácky úspěšného osmidílného CYKLU, který bude věnován potravinám. V prvním díle se budeme věnovat příběhu burčáku.
Mléko starců, ale i jeden ze symbolů podzimu. To je burčák, neboli částečně zkvašený mošt, který se vyrábí z vinných hroznů sklizených a zpracovaných na našem území. Nejdůležitější úlohu při jeho výrobě hrají kvasinky. Právě jejich působením začíná burčák kvasit. Dobrý vinař pak chodí do sklípku kontrolovat, zda už nastala ta správná chvíle, kdy se může stáčet. Platí ale pořekadlo, že burčáku bychom měli vypít tolik, kolik máme krve v těle? S tím už opatrně, burčák je odvozen od slova burkať, což znamená bouřit. Užívejte si ho proto s mírou, ať vám nespustí pořádnou bouřku i v břiše!
Stanice ČT2 | Datum Pá. 15.11.2019 | Čas 17.35 - 17.55 | Délka 20 min. | Typ dokument | Specifikace skryté titulky, premiéra, HD |
Podobné pořady |